point Aktuální anketa

Jak často navštěvujete tento web?

Jen pro účely průzkumu

Často, téměř denně

19.39% / 306 hlasů

Minimálně jednou týdně

16.1% / 254 hlasů

Několikrát do měsíce

19.14% / 302 hlasů

Párkrát za rok jsem přijdu

31.94% / 504 hlasů

Jsem tu poprvé

13.43% / 212 hlasů

Celkem hlasovalo 1578 hlasujících

Každá IP smí hlasovat jen jednou

+Přidat novou anketu

point Poslední utkání

O Příští utkání

o  Aktuální tabulka

Dosavadní známé výsledky 1.kola Fortuna Divize A v sezóně 2019 - 2020: NONAME - NONAME 1:2, NONAME - NONAME 4:1, NONAME - NONAME 3:1, NONAME - NONAME 4:0, NONAME - NONAME 0:5, NONAME - NONAME 2:3, NONAME - NONAME 0:2, NONAME - NONAME 1:0,

Vítejte na neoficiálním webu FK Hvězda Cheb


O Články


100 Předpověď výsledků - Poissonova analýza

Hezký večer,

na webu je v testovacím režimu implementovaná nová funkce - Předpověď výsledku utkání na základě Poissonovy distribuce.

O co se jedná?

Jedná se o čistě matematickou analýzu výsledku utkání mezi dvěma družstvy na základě průmerných hodnot vstřelených a obdržených gólů převedených do pravděpodobností pro různé výsledky.

Postup výpočtu:

  1. Vypočte se průmerný počet gólů vstřelených domácími družstvy doma a hostujícími družstvy ve venkovních zápasech za zvolené období, nebo konkrétní počet zápasů.
  2. Vypočte se útočná a obraná síla domácího družstva
    • Útočná síla domácího družstva = Průmerný počet vstřelených gólů domácím družstvem (jen v domácích zápasech)/ Celkový průměr vstřelených gólů domácím družstvem
    • Obranná síla hostujícího družstva = Průmerný počet obdržených gólů hostujícího družstva (jen ve venkovních zápasech)/Celkový průměr obdržených gólů venkovního družstva
  3. Analogicky se vypočte útočná síla hostujícího družstva a obranná síla domácího družstva
  4. Vypočte se průmerný počet vstřelených gólů domácím družstvem (μ) = Útočná síla domácího družstva * Obranná síla hostujícího družstva * Průmerný počet gólů vstřelený domácími družstvy.
  5. Výpočet opět analogicky opakujeme pro hostující družstvo.
  6. Výsledek (μ) se vloží do Poissonovy distribuce P(x; μ) = (e)*(μx) / x!, kde x je interval 0 až např. 5 gólů. Pro každý tým tak dostanu 6 hodnot, značící procentuální šanci, že daný tým v zápase vstřelí daný počet gólů. Výsledek nad 5 gólů v utkání můžeme kvůli malé pravděpodobnosti zanedbat.

Konkrétní příklad je hezky vysvětlen ZDE. Používání a limity této funkce jsou dále objasněny uvnitř článku.

Jak analýzu spusti?

V levém sloupci ve widgetu "Příští utkání" se pro soutěžní utkání objeví odkaz "Analyzovat utkání". Viz obrázek níže. Po kliknutí na odkaz se funkce spustí pro danou kategorii.

Jak můžu měnit nastavení?

V přehledném menu "Výběr týmů pro analýzu:" se dají libovolně měnit družstva pro dané kategorie i sezóny. V menu "Metoda výpočtu" se dá navolit, zda se budou brát posledních x zápasů (výchozí), nebo jen výsledky z aktuální sezóny. Při volbě Aktuální sezóny se kontroluje, jestli bylo odehráno alespoň 10 utkání.

Pokud je jich méně, tak se výpočet automaticky přepne na "Posledních x zápasů".

Pokud se nenajde zvolený počet utkání, tak je uživatel upozorněn, že nebyl nalezen požadovaný počet utkání. Pokud není nalezeno alespoň 10 odehraných utkání analýza neproběhne pro nedostatek vstupních dat - výsledek by byl zatížen velkou chybou.

Jaké jsou limity analýzy?

Jedná se jen o čist matematickou analýzu, neřeší změny v kádru, aktuální formu, změny v relizačním týmu apod.

Aktuálně např. při zvolení kategorie žen a jako hostující družstvo vyberete družstvo Sokolu Chyše a jen výpočet pro aktuální sezónu, tak vyjde, že nelze toto družstvo porazit, protože ještě v žádném letošním venkovním utkání chyšské ženy neobdrželi jediný gól. Neznamená to však, že je tým Sokolu Chyše neporazitelný!

Dále zejména v nižších soutěžích se kádr mezi zápasy často mění a někdy se i stane, že nenastoupí kompletní jedenáctka, v tom případě je tato analýza také velmi zavádějící.

Jaké je další využití analýzy?

Aktuálně se objeví jen pravděpodobnost, zda definované utkání mezi zvolenými družstvy skončí po základní hrací době výhrou domácích/hostů nebo remízou.

V brzké době bude přidána analýza Top 5 (10) nejpravděpodobnějších výsledků. Např. zápas skončí s pravděpodobností 2:1 s pravděpodobností 12% atd.

Výpočet optimálních kurzů pro remízu, výhru domácích/hosté a všechny pravděpodobné výsledky - je to vlastně minimální kurz, od kterého se čistě teoreticky vyplatí na daný tip vsadit, protože čistě matematicky je daná situace pravděpodobnější.

Disclaimer:

Jelikož se jedná jen o matematické operace musím vás upozornit na:

Všechny informace zobrazené na tomto webu mají jen informativní charakter a za jakékoli škody způsobené použitím zde zobrazených informací nenese autor tohoto webu následky!

V případě jakýchkoliv dotazů, nebo objevíte nějakou chybu v dané funkci pošlete mi prosím dotaz do fóra. Určitě na něj odpovím.



22.03.2017 0:43  |  přečteno: 1187x | vložil: Administrátor